Biopolymers and cell. 2010; 26 (6): 499 - 507

 

 

Геномна мінливість деяких видів роду Gentiana L. у природі та в культурі in vitro: RAPD-аналіз

 

М. О. Твардовська, Н. М. Дробик1, В. М. Мельник, І. І. Конвалюк, В. А. Кунах

 

Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, Вул. Академіка Заболотного, 150, Київ, Україна, 03680

1Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Вул. М. Кривоноса, 2, Тернопіль, Україна, 46027

 

Мета. Дослідити внутрішньовидову та сомаклональну мінливість Gentiana acaulis, G. cruciata та G. punctata. Методи. Полімеразна ланцюгова реакція з праймерами довільної послідовності (RAPD- ПЛР), гель-електрофорез. Результати. Виявлено видоспецифічність показників генетичної гетерогенності тирличів – відсотка поліморфних ампліконів і генетичних відстаней. Рівень внутрішньовидової мінливості зменшується у напрямку G. acaulis > G. punctata > G. cruciata. Показано, що зміни в культурі тканин тирличів за вмістом поліморфних ампліконів лежать у діапазоні 10– 15 % і не виходять за межі внутрішньовидової варіабельності. Висновки. Методом RAPD-ПЛР досліджено геномну мінливість G. acaulis, G. cruciata та G. punctata. Встановлено, що тирличі характеризуються різною варіабельністю як у природі, так і в культурі in vitro. У культурі тканин виявлено зміни, які значно менші порівняно з внутрішньовидовою мінливістю.

 

Ключові слова: геномна мінливість, види роду Тирлич (Gentiana L.), культура тканин рослин, внут- рішньовидова і сомаклональна варіабельність, RAPD-ПЛР.

 

Summary in English                                         Summary in Russian