Biopolymers and cell. 2010; 26 (1): 56 - 61

 

 

Оптимізація біоселективної мембрани амперометричного ензимосенсора на основі глюкозооксидази із застосуванням багатошарових карбонових нанотрубок, модифікованих аміногрупами

 

О. А. Білоіван, Н. С. Рогальова, Я. І. Корпан

 

 

Мета. Дослідити можливість застосування багатошарових карбонових нанотрубок, модифікованих аміногрупами (БНТ-NH2), для створення чутливих елементів амперометричного біосенсора на основі іммобілізованих оксидоредуктаз, зокрема глюкозооксидази (ГОД), та вивчити електрохімічні властивості отриманих мембран. Методи. Експерименти проведено з використанням амперометричних методів за допомогою приладу Stat 200 («DropSens», Іспанія). Ферменти іммобілізували у випарах глутарового альдегіду. Результати. Оптимізовано метод формування біоселективної матриці біосенсора на основі іммобілізованої ГОД з БНТ-NH2 на поверхні золотих амперометричних електродів. Визначено оптимальні умови роботи біосенсора на ії основі. Висновки. Показано, що включення БНТ до біоселективної матриці біосенсора покращує його аналітичні характеристики: сприяє підвищенню величини сигналу та розширенню лінійного діапазону для встановлення рівня глюкози, дає можливість визначати субстрат у широких межах значень робочого потенціалу).

 

Ключові слова: багатошарові вуглецеві нанотрубки, модифіковані аміногрупами, амперометричний біосенсор, оксидоредуктази, глюкозооксидаза.

 

Summary in English

 

Summary in Russian