Biopolym. Cell. 2006; 22(3):236-242.
Біоорганічна хімія
Низькотемпературна стабілізація глюкозооксидази в складі біологічного сенсора
1Грищенко В. І., 1Нардід О. А., 1Розанова К. Д., 1Щетинський М. І., 1Науменко Є. Й., 2Дзядевич С. В.
  1. Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України
    23, Переяслівська вул., Харків, Україна, 61015
  2. Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
    Вул. Академіка Заболотного, 150, Київ, Україна, 03680

Abstract

Для пошуку шляхів тривалого зберігання біосенсорів за допомогою низьких температур вивчено вплив заморожування—відігрівання з різними швидкостями охолодження на структурний стан глюкозооксидази. Щоб запобігти втраті властивостей ферменту у процесі низькотемпературно­ го зберігання застосовано такі кріопротекторш гліцерин, 1, 2-пропандіол і ДМСО. Гліцерин і 1, 2-пропандіол виявилися придатнішими для низькотемпературного зберігання глюкозооксидазного сенсора, що дало змогу не лише забезпечити збереження білкової частини біосенсора, а й не порушити захисного шару поверхні біосенсора.
Keywords: глюкозооксидаза, біосенсор, низькі температури, кріопротектори

References

[1] Sanders CA, Rodriguez M Jr, Greenbaum E. Stand-off tissue-based biosensors for the detection of chemical warfare agents using photosynthetic fluorescence induction. Biosens Bioelectron. 2001;16(7-8):439-46.
[2] Pancrazio JJ, Whelan JP, Borkholder DA, Ma W, Stenger DA. Development and application of cell-based biosensors. Ann Biomed Eng. 1999;27(6):697-711. ttp://
[3] Wolfbeis OS, Oehme I, Papkovskaya N, Klimant I. Sol-gel based glucose biosensors employing optical oxygen transducers, and a method for compensating for variable oxygen background. Biosens Bioelectron. 2000;15(1-2):69-76.
[4] Ricci F, Moscone D, Tuta CS, Palleschi G, Amine A, Poscia A, Valgimigli F, Messeri D. Novel planar glucose biosensors for continuous monitoring use. Biosens Bioelectron. 2005;20(10):1993-2000.
[5] Dzyadevych SV. Amperometric biosensors. Modern technologies and commercial variants. Biopolym Cell. 2002; 18(5):363-76.
[6] Barham D, Trinder P. An improved colour reagent for the determination of blood glucose by the oxidase system. Analyst. 1972;97(151):142-5.
[7] Shul'ga AA, Soldatkin AP, El'skaya AV, Dzyadevich SV, Patskovsky SV, Strikha VI. Thin-film conductometric biosensors for glucose and urea determination. Biosens Bioelectron. 1994;9(3):217-23.
[8] Gouda MD, Singh SA, Rao AG, Thakur MS, Karanth NG. Thermal inactivation of glucose oxidase. Mechanism and stabilization using additives. J Biol Chem. 2003;278(27):24324-33.
[9] Gidalevitz D, Huang Z, Rice SA. Protein folding at the air-water interface studied with x-ray reflectivity. Proc Natl Acad Sci U S A. 1999;96(6):2608-11.
[10] Pat USA N 949757. Stabilization of enzymes during freezing. S. P. Fitzgerald, J. Campbell, J. K. Lamont, M. A. King. Publ. 2001.
[11] Chaniotakis NA. Enzyme stabilization strategies based on electrolytes and polyelectrolytes for biosensor applications. Anal Bioanal Chem. 2004;378(1):89-95.
[12] Rozanova ED, Naumenko EI, Moiseev VA, Nardid OA. [Structural and functional parameters of cytochrome oxidase in solution and in liposomes: effect of glycerol] . Probl Kriobiol. 1992;(1):32-5.
[13] Timchenko N, Rozanova ED, Kucherenko YuV. [Spectral properties of fetal hemoglobin after freezing and thawing in solutions of glycerol and 1, 2-propanediol]. Probl Kriobiol. 2001;(4):73-4.
[14] M?ller F, Mayhew SG, Massey V. On the effect of temperature on the absorption spectra of free and protein-bound flavines. Biochemistry. 1973;12(23):4654-62.